Trosforsvar i møte med vanskelige spørsmål

Trosforsvar i møte med vanskelige spørsmål

Les Marit Delin sin refleksjon rundt hvordan du kan forsvare troen når det oppstår vanskelige spørsmål.

Trosforsvar

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Noen ganger dukker det opp spørsmål om Gud, Bibelen eller troen som er vanskelige å svare på, og man kan føle seg langt ifra klar til forsvar. Da er det noen ting som er viktig å huske på.

Vær alltid klare til forsvar når noen krever dere til regnskap for det håp dere eier. (1 Pet 3,15)

Alltid klar til forsvar. Hva vil det si? Og er jeg egentlig det?

Ikke religion, men relasjon

Du har sikkert hørt det før. Det å være kristen handler ikke om religion, men relasjon. Det handler om å ha en personlig relasjon til Gud, og det er det som er kjernen i kristenlivet.

Likevel kan vi aldri forstå alt, og det vil alltid finnes spørsmål som utfordrer oss.

Å bygge en nær relasjon tar tid, både når det gjelder med mennesker og med Gud. Vi må bruke tid med Gud i Bibel, bønn og i fellesskap med andre for å bli bedre kjent med hvem han er og hva han sier.

Når vi blir bedre kjent med Gud og Guds Ord, kan vi også svare på flere spørsmål. Likevel kan vi aldri forstå alt, og det vil alltid finnes spørsmål som utfordrer oss.

Let etter svar

Om du får et spørsmål du synes er vanskelig, så svar gjerne «det vet jeg ikke, men jeg vil prøve å finne det ut». Det kan gjøre inntrykk om du kommer tilbake med et svar, selv om det tar tid. Du kan finne hjelp til å svare i taler, bibelkommentarer, podkaster, på itro.no eller spørre en pastor eller en annen kristen om råd og veiledning.

Jeg blir bedre kjent med Gud når jeg må lete i Bibelen etter svar.

Husk å sjekke selv også om det du finner ut stemmer med det som står i Bibelen. Det er Gud som er øverste autoritet, og i Bibelen viser han oss hvem han er. Min erfaring er at vanskelige spørsmål kan føre til at jeg vokser i troen.

Jeg blir bedre kjent med Gud når jeg må lete i Bibelen etter svar.

Still spørsmål tilbake

Noen ganger oppleves det kanskje som om noen vil sette deg fast med vanskelige spørsmål, og at de egentlig ikke bryr seg om svaret. I disse tilfellene kan du prøve å stille spørsmål tilbake om hva de mener om det aktuelle spørsmålet, og hvorfor. Da må de tenke gjennom hvorfor de tror på det de tror. Alle har nemlig et livssyn, selv om de kanskje ikke tror på en gud.

Bygg relasjon og bli rustet til å gi svar

Selv om jeg synes det er viktig å lete etter svar, er det enda viktigere at du tar vare på og bygger relasjonen din med Gud.

Å fortelle om din relasjon med Gud er også trosforsvar. Ingen kan ta fra deg troshistorien din. Om du kan svare på hvorfor du tror, er du klar til å forsvare det håpet du eier.

Trosforsvar

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.