Ord som ingen kan ta tilbake

Ord som ingen kan ta tilbake

Ordene du sier er skapende og mektige. Det gir deg et stort ansvar.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.

Jeg var 15 år og hadde vært på fotballtrening. Jeg stod nå og ventet på at mamma skulle plukke meg opp. Det var ikke lenger fotballag i bygda jeg kom fra og jeg hadde nylig startet på et jentelag i byen. Jeg var en typisk guttejente, vokst opp med 4 brødre, stod på twintip og sparket fotball på guttelaget på ungdomsskolen. Jeg hadde fotballnikkers på meg, type Adidas som jeg hadde arvet av eldste broren min som var keeper på byens beste fotballag.

Mens jeg stod og ventet ute ved veien var det en gutt på ca 10 år som kom syklene på fortauet. Han hadde cross-sykkel og caps. Han syklet fort. I det øyeblikket han skal til å passere meg, bråbremser han og sladder foran meg så grusen fyker bortover. Jeg tenkte han skulle tøffe seg, men så uten forvarsel kommer ordene jeg aldri skulle glemme. «Jævlig stygg», sier gutten og kikker på meg før han snur seg brått og sykler videre.

Mektige ord

Jeg vet ikke med deg, men ord kan være vanskelig å glemme noen ganger. Spesielt ord som sårer, som ingen kan ta tilbake og som setter seg så altfor godt i minne.

Vi mennesker har stor makt med hvilke ord vi bruker. Både til hverandre og om hverandre.

Bibelen sier faktisk dette:

Tungen har makt over død og liv, og de som bruker den, får merke fruktene av den. Ordspråkerne 18.21

Ordene våre kan ha skapende kraft

Ord skaper – med ordene våre kan vi skape frykt, usikkerhet, og sinne. Med dem kan vi såre og trykke andre ned. Men ordene våre kan også gi mennesker håp, gjøre dem glade, trygge, avslappet og gi dem en opplevelse av at de er elsket.

Det er ingen tvil om at ordene våre har stor kraft.

Like mye som ord kan såre, kan ord oppmuntre.

Vi jenter kan ofte slenge litt med leppa, kommentere, og påpeke andres feil. Det er så innmari fort gjort å si noe som kan såre andre, og så tenker vi kanskje ikke så mye over hva det faktisk gjør med den som mottar disse bemerkningene, kommentarene, blikkene.

Hvordan er det i din vennegjeng?

Hvordan snakker dere til hverandre, og om hverandre?

Jeg tror vi trenger å løfte dette, si noe om at det er ikke uvesentlig hvilke ord vi bruker, hvordan vi snakker til hverandre og om hverandre.

Kappes om å hedre hverandre!

Med våre lepper er vi i besittelse av en stor makt og et stort ansvar: Vi har makt til å binde mennesker med ordene våre og makt til å sette andre i frihet. Noen ganger må vi velge å være tause, selv om vi egentlig har lyst til å kommentere. La oss strebe etter å være jenter som setter andre i frihet! La oss kappes om å hedre hverandre.

Les også: Ord som skaper

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt.