Radikalitet for oss uradikale

Radikalitet for oss uradikale

Må vi være så dødla radikale hele tiden?

Tema

Tema for iTro mai 2014 var «Radikal».

Denne saken ble opprinnelig publisert i mai 2014, og har blitt gjengitt med forfatterens tillatelse.

Temaet for iTro i mai er radikal, og jeg må innrømme at noe av det første jeg tenkte da vi skullesnakke om temaet var noe sånt som «må vi være så dødla radikale hele tiden?»

Det er mulig det sier mest om meg, en traust og treig sørlending som jeg jo er, men etter å ha snakket med litt andre folk skjønte jeg at jeg ikke var alene om tankene.

Jeg tror noe av grunnen er alle de forskjellige «kristen-trendene» som har kommet og gått de 15 årene jeg har hatt et bevisst og «voksent» forhold til egen tro.

Jeg tror mange av oss også kjenner på at vi ikke passer helt inn når de mest ivrige setter opp farten

For det har ikke akkurat manglet på ulike bølger som det har vært mulig å hoppe på eller la seg begeistre av i den lille andedammen som jo Kristen-Norge tross alt er. Det ene året er det det ene, det neste året er det det andre. Jeg kunne laget en lang rekke.

Her er oppskriften, folkens, den funker dødsbra for oss. Alle bør følge den!

Ulike personligheter

Det kan være mye bra med slike trender. Noen opplever å komme nærmere Gud, noen tar oppgjør med usunne ting i livet, andre kommer til tro.Men jeg tror mange av oss også kjenner på at vi ikke passer helt inn når de mest ivrige setter opp farten.

Begeistringen fenger oss ikke i like stor grad, vi blir ikke så engasjerte og dedikerte, hypen biter ikke like godt på oss.

Mye av dette handler om forskjellige personligheter. Da blir også uttrykksformene og måten vi lever ut kristenlivet vårt på forskjellig. Noen har hele tiden behov for nye impulser og nye trender – for andre er det i de stabile, solide og trygge rammene de blomstrer mest.

Å følge Jesus

Det er egentlig ikke så overraskende. Ser vi for eksempel på de tolv disiplene til Jesus, var det en stor spennvidde i personligheter.

Det samme kan vi si om heltene fra Det gamle testamentet. Abraham, Moses, David, Rut, Ester, Salomo og Daniel var alle forskjellige typer og hadde sine særtrekk. De fikk likevel bety noe for andre mennesker og for Guds rike.

Ulike kristne trender vil komme og gå, utfordringen fra Jesus om å følge han vil alltid være den samme

Radikal kommer egentlig fra det latinske ordet radix, som betyr rot. Å være radikal betyr egentlig å søke tilbake til røttene.I dag er det radikalt bare det å være en kristen i Norge. Det livet som Bibelen kaller oss til å leve er annerledes enn det som populærkulturen setter som normalen.

Ulike kristne trender vil komme og gå, utfordringen fra Jesus om å følge han vil alltid være den samme.

Samfunnet rundt oss vil stadig være i forandring, å ta Jesus på ordet og leve et kristenliv med røttene plantet på rett sted vil være radikalt både i 2015 og 2025.

Da kan mye spennende skje, også for oss som i utgangspunktet føler oss ganske så uradikale.

 

alswart - Fotolia.com

Tema

Tema for iTro mai 2014 var «Radikal».

Denne saken ble opprinnelig publisert i mai 2014, og har blitt gjengitt med forfatterens tillatelse.