10 ting du som ikke har peiling på fotball kan si for at det virker som du har peiling

10 ting du som ikke har peiling på fotball kan si for at det virker som du har peiling

Vi vet alle at det viktigste ikke er å faktisk kunne noe, men å kunne gi uttrykk for det.

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

I kveld er det selveste Champions League-finalen. Kampen som for mange fotballfans henger aller høyest.

Engelske Liverpool møter nylige seriemestere i Spania, Real Madrid, til denne prestisjetunge finalen i den gjeveste europeiske turneringen!

Sjansen er stor for at denne kampen vil bli vist på en skjerm der du befinner deg i kveld. Hvis du da ikke har så god greie på fotball, blir du rett og slett satt litt i offside.

Litt på samme måte som når jeg, som har lite greie på tømring/snekring, havner i en samtale om tømring eller når den årlige finalen i «Sinnasnekker’n» ruller på TV-skjermene. Det er ikke noe særlig å bli satt i offside.

Men det finnes noen triks for å lure de andre til å tro at du har peiling. Jeg har f.eks. lært denne setningen av en tømrer-kompis:

«Ikke akkurat rupanel her, nei… Det speilet der kan falle ned når som helst!»

Jeg aner ikke hva det betyr, men hvis jeg sier dette når jeg besøker folk, vil de garantert tro jeg har kjempepeiling og jeg kommer meg elegant ut av offsideposisjon. Det er heller ingen fare for at jeg vil bli oppfattet som en bedreviter med et slikt utsagn.

Så frykt ikke! Her har du 10 tips som gjør at du overlever Champions League-finalen selv om du ikke har peiling på fotball.

10 tips for uvitende fotballfans:

1. Ta på supporterutstyr

Dette er viktig for å få en god start. Velg deg et favorittlag for kvelden og sørg for at supporterutstyret er på i god tid før kampen. Gå gjerne med supportertøyet helt fra moningen.

Gå gjerne med en drakt med navnet til en «upopulær» spiller. «Populære» spillere som Salah og Benzema, vil bli oppfattet som et mainstream draktvalg og er noe «hvem som helst» kunne gått med. Har du derimot de mer «ukjente» spillerne som sjelden stjeler overskriftene som Tsimikas eller Fernandez, vil folk tenke «kult draktvalg» eller «hun/han der har nok god innsikt i klubben».

Det er ikke nødvendigvis sammenheng i at bruk av supporterutstyr er lik gode fotballkunnskaper, men du viser i det minste at kampen «betyr» noe for deg.

Hvis du mot formodning ikke har supporterutstyr – vær tidlig ute med denne replikken «Det er deilig å være nøytral. Nå skal jeg bare slappe, ta på meg mine analytiske briller og nyte god fotball  fra to av verdens beste lag!».

2. Vis følelser

Lev deg lidenskapelig inn i det som skjer på banen. Da viser du at fotball er noe som ligger ditt hjerte nært.

Hvis du i et svakt øyeblikk skulle glemme å juble når laget «ditt» scorer, kan du redde deg inn med denne kommentarer: «Tør ikke juble for noen scoringer på grunn av VAR. VAR har ødelagt fotballen med å ta bort feiringsøyeblikkene til fansen. Hawk eye, greit nok, men VAR? Helt håpløst!».

3. Skap debatt

Øv inn et par fotballrelaterte spørsmål du kan skyte ut.

Eksempler på det kan være:

 • Hva synes dere egentlig om VAR?
 • Tror dere Benzema vinner gullballen i år, eller?

Her involverer du deg selv og stiller et spørsmål som antyder at du kan fotball, men slipper å delta aktivt i diskusjonen selv.

4. Øv inn en «redningsreplikk»

Hvis du gjør punkt 3 og de involverer deg i diskusjonen som du overhodet ikke kan bidra i, må du ha en «redningsreplikk» som denne klar:

«Jeg er for provosert over VAR og den moderne fotballens utvikling som bare handler om penger til å snakke mer om dette nå.»

Her redder du deg ut av situasjonen, du får brifet med fotballkunnskaper og samtidig vist følelser! Tre fluer i én redningsreplikk!

5. Snakk fancy fotball-språk

Ved hjelp av slang og bruk fancy fotball-uttrykk, vil du sømløst gli inn blant de største fotballfansa.

Eksempler:

 • Kall «Champions League» for «CL». Det sier i alle fall alle de kule.
 • Du må for all del ikke finne på å si «målmann» om «keeper» eller «hjørnespark» om «corner», da vil du bli avslørt med en gang.
 • Bruk kallenavnet til spillerne. Istedenfor å si «Firmino», sier du «Bobby», som er hans kallenavn. Det funker også på lagene – «Los Blancos» er kallenavnet til Real Madrid.

6. Bruk fagbegreper

Nerdete utsagn og bruk av fagbreper vil imponere.

 • Hvis spillet går litt tregt for ditt lag, kan du sukke oppgitt og si: «Nei, nå går det for mye på tvers! De sliter med å få snudd trekantene!».
 • Hvis noen påpeker at et lag har hatt mange skudd på mål sier du selvsikkert: «Skudd på mål har ingenting å si, du må se på xGen (Expected Goals)!».
 • «Spennende at Liverpools backer, Trent og Robbo (kallenavntrikset!), produserer masse i målprotokollen i likhet med Citys backer, til tross for at de spiller to helt forskjellige system. Pep kjører jo inverterte backer.».
 • «Det blir spennende å se om ringreven Ancelotti klarer å stå imot Klopps gegenpress de første minuttene.»

7. Si at en spiller er undervurdert

En forlengelse av forrige punkt – det er lite som er så overlegent som å si at en spiller er undervurdert. Et utsagn som er vanskelig å argumentere mot og du får nok en gang ytret din falske fotballkompetanse.

Spillere du kan si dette om:

 • James Milner
 • Henderson
 • Matip
 • Casemiro
 • Carvajal

8. Si at en spiller er overvurdert

Samme som forrige punkt. Like bra og like effektivt.

Spillere å nevne:

 • Salah
 • Allison
 • Kroos
 • Hazard

Det er egentlig ikke så nøye hvem du nevner i disse to punktene. Det er ordene «over/under-vurdert» som skaper magien.

9. Referer til CL-historie og anta at det er allmennkunnskap

Øv inn noen historiske fraser du planlegger å si. Fortell det på en overlegen måte som indirekte sier «Det er vel ingen her som ikke visste det?». Da skal du se at det plutselig er de andre som havner i offside.

Eksempler:

 • «Det blir vel neppe som åttedelsfinalen mellom Monaco og Deportivo La Coruna i 2003…» (CL-historiens mest målrike kamp, som endte 8-3)
 • «Det skal vel noe til at Benzema får de tre scoringene han trenger for å slå Cristiano Ronaldos scoringsrekord i én CL-sesong…» (Benzema har 15 mål, mens Ronaldos rekord er på 17)
 • Etter 11 sekunder av kampen kan du si: «Godt å se at Real Madrid-forsvaret er tettere enn mot Bayern München i 2006». Hvis du ikke får respons stirrer du litt dumt på de andre og følger opp med: «Dere husker vel da Real Madrid slapp inn mål etter 10,12 sekunder, som er det raskeste målet som er scoret i en CL-kamp noensinne?». Her må du gjerne himle med øynene.

10. Hold kjeft hvis du lurer på noe

Kanskje det viktigste punktet hvis alt skal gå etter planen. Ett dumt spørsmål kan rase ned all fotballkompetansen du har bygget opp ved hjelp av punkt 1-9. Ikke gå utenfor manus! Ikke si noe som ikke er innøvd! Det er superviktig!

Holder du kjeft vil du unngå å stille disse dumme spørsmålene:

 • «Hvordan ser man hvem som er quarterbacken?»
 • «Jeg håper det blir uavgjort, så alle spillerne får pokal.»
 • Spør «Var det offside?» hver gang dommeren blåser.
 • «Hvorfor får han lov til å ta den med hendene? (Om keeperen) Og i fortsettelsen: «Hvorfor tar han ikke bare å løper med ballen i hendene over til andre siden og kaster den i det andre målet?»
 • «Blir det omkamp om det er uavgjort etter tredje periode?»
 • «Det er vel ingen tvil om at Benzema er verdens beste strekspiller?»
 • «Alexander-Arnold er definitivt det beste tårnet i verden!»
 • «Hvis et lag får en spiller utvist, kan spilleren komme innpå igjen hvis treneren får seks på terningen?»

 

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til!

Pixabay

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.