Jesus tok selv på seg skammen slik at du skulle få slippe å bære den

Jesus tok selv på seg skammen slik at du skulle få slippe å bære den

Jesus ga ære til folk som ellers var preget av skam.

Tema

Tema på iTro i juni er Ære.

Har du noen gang kjent på skam? Følelsen av ikke bare å ha gjort noe galt, men at det er noe galt med deg. Følelsen av å mislike seg selv, og at uansett hvor mange komplimenter eller bekreftelser du får, så strekker det ikke til. For du vet at de ikke kjenner deg som du selv gjør – med din utilstrekkelighet og tilkortkommenhet.

Du kan derfor også kjenne på en frykt for å bli avslørt, kjent av noen med alle dine sider. For du vet at andre hadde mislikt deg hvis de visste hvem du egentlig var.

Sunn og usunn skam

Dette er skam. Og det er tungt å bære på.

Det finnes både sunn og usunn skam. Noen er skamfulle uten egentlig å trenge det. Det kan skje for eksempel ved at noen andre har påført dem skam.

Vi er relasjonelle personer, og ting vi gjør går ikke bare utover oss selv, men også andre.

Men noen typer skam er sunn skam. Skam man kjenner på fordi man for eksempel har gjort eller gjør noe som har vært og er destruktivt både for deg selv og for andre. Og da er det naturlig å kjenne på skam. For vi er relasjonelle personer, og ting vi gjør går ikke bare utover oss selv, men også andre.

«Shame» andre?

Det kan vi jo merke hvis vi opplever at noen gjør noe som går utover oss. Da kan det være fristende «å shame» dem – få dem til skamme seg for det de har gjort. For vi ønsker at de skal få en erkjennelse av hva som har skjedd.

Det er derfor ikke en god løsning å fjerne alt som heter skam, og si at du kan slippe all skamfølelse, slik noen prøver å løse skam-problemet. For ofte kjenner vi at det er noe reelt å skamme seg over.

Samtidig er det ikke en god løsning å holde fast ved skammen.

Hvordan kan vi da håndtere skam?

Jesus sitt møte med skam

Jesus møtte mange som var preget av skam da han gikk på jorden. Og han hadde muligheten til å «shame» oss alle, for han var selv perfekt.

Men når han møtte folk han kunne «shame», ga ham dem isteden ære. Han inviterte dem til å spise sammen og ha fellesskap med ham. Det var en stor ære.

Han møtte en kvinne som hadde hatt mange menn (i et samfunn der det var mye mer skamfullt enn i dag), og selv om han kjente hennes dypeste skam, tok han imot henne med kjærlige armer. Han møtte henne på en måte som anerkjente at hun hadde gjort noe som ikke var rett, men møtte henne likevel med ære; med at hun var verdifull og inkludert.

Du kan lese fortellingen i Johannesevangeliet 4,1-42.
Du kan også lese andre fortellinger der Jesus møtte folk i skam HER.

Jesus tok skammen

Føler du deg skamfull? Kjenner du på at du ikke strekker til, og føler at du ikke er god nok?

Det er greit. Ingen av oss er gode nok. Jesus anerkjenner også at vi ikke er gode nok. Men vi får hans ære fordi han har bestemt det, ikke fordi vi har gjort noe for å fortjene det.

Ta imot hans tilgivelse

Han elsker deg og inviterer deg til fellesskap med ham. Og han tok selv på seg skammen på korset slik at du skulle få slippe å bære den.

Ta imot hans tilgivelse – ta imot hans ære.

 

MurmrMedia / Lightstock

Tema

Tema på iTro i juni er Ære.