Guttesnakk

Guttesnakk

Sex!

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no

Det er vel muligens en stereotypi at sex er alt gutter tenker på, men at ordet vekker oppmerksomhet er vel ingen hemmelighet. Og jeg vet ikke hvilke forventninger du sitter med når ei jente skal skrive guttesnakk. Eller hva du håper at denne teksten skal inneholde, men jeg har i alle fall lyst til å begynne med å si takk.

Jeg skal innrømme at jeg vet fryktelig lite om hvordan det er å være gutt. Men jeg vet derimot ganske mye om hvordan det er å være jente.

Takk for de gangene du valgte å følge Jesus sitt eksempel, fremfor en usmakelig macho-kultur. Takk for de kveldene du valgte å lytte til den sårbare venninna, i stedet for å se det som en gylden mulighet til å kaste deg over henne. Takk for de gangene du respekterte et nei. Takk for ærlighet, raushet og trofasthet. Selv om vi kanskje ikke alltid er så flinke til å vise det, så liker vi dere godt.

Jeg skal innrømme at jeg vet fryktelig lite om hvordan det er å være gutt. Men jeg vet derimot ganske mye om hvordan det er å være jente, og som ei jente som har fått mulighet til å skrive guttesnakk, har jeg lyst til å komme med tre råd.

Vær hel og ekte

En som er hel og ekte står for det han mener, uavhengig av hvem han er med og hvilken situasjon han er i. En som er hel og ekte er en som har respekt for menneskene rundt seg, om det er snakk om familie, kompiser eller venninner. Vi omtaler ofte slike personer som «hel ved». Sånne gutter vekker tillit, er ærlige og redelige, og til å stole på.

Velg sunt fremfor usunt

Vi eksponeres hele tiden for bilder, filmer, tv, reklame, porno og musikkvideoer, som gir oss et usunt og uekte bilde av hva vi er skapt til å være. Mange av disse mediene fremstiller menn som de med makt og posisjon til å undertrykke andre.

Vi vil ha menn som bruker egenskaper og innflytelse på en sunn måte – en som velger å ha Jesus som forbilde. En sånn mann er en som tør å si ifra, som er rettferdig og tydelig – men som også våger å velge sårbarhet i situasjoner hvor det kreves.

Vis medfølelse

Visste du at en bra gutt er en som vet å bry seg om andre? Nei, det er ikke feminint. Ikke tenk at du skal være så tøff hele tida. Det fineste som finnes er gutter som bryr seg og som ønsker å ta andre mennesker rundt seg alvorlig. En som viser medfølelse, ser urettferdighet og gjør noe med det. Vær en sånn en.

Så håper jeg ikke at jeg har skremt deg, men at du tar med deg disse rådene, som gode velmenende råd. Ingen er supermennesker, men vi har alle muligheten til å bli mer lik det Gud egentlig har skapt oss til å være. Og om det hjelper, kan jeg jo si at jeg ville gitt mange av de samme rådene til jentene. For det er nemlig slik, at hvis du vil ha ei bra, må du være bra.

Lykke til – jeg heier!

Line Stordal (32) er lærer på Bibelskolen Fjellhaug og med i lovsangsteamet på UL.

Bård Bøe

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no