Kristen dame tvinger høygravid jente til å føde i dukkestue

Kristen dame tvinger høygravid jente til å føde i dukkestue

Jesus kom for de som strever. De som sliter. De syke. De som sitter i fengsel - enten det er en bygning, eller det er en tankebygning. Hvordan kan dette prege julen din i 2023?

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

I denne artikkelen ønsker vi å minne om hva som virkelig kan gi julen verdi i år.

Jeg hørte nylig en lydbok som handlet om en familie der mor var fryktelig opptatt av alt som skulle skje i julen. Hun hadde et tidsskjema, handleskjema og en vaskeplan. Alt skulle være strøkent, det skulle være den rette maten og den rette gjennomføringen.

I mellomtiden kom plutselig barnas kusine til byen uten å ha gitt beskjed. Jenta hadde visst blitt uønsket gravid, og hadde kranglet så fælt med sin mor at hun bare hadde reist hjemmefra uten ei krone, overnattet ute og hadde til slutt kommet seg til byen der jule-familien bodde.

Tilbudet om et dukkehus

Men da barna plutselig møtte på sin gravide kusine turte de ikke å si det til mor, fordi de visste hvor stresset mor var med alle juleforberedelsene. Kusina holdt på å reise videre på grunn av den følte avvisningen, men barna fikk overtalt henne til å være i dukkestua i hagen på hemmelig vis.

Etter gjentatte og feilslåtte forsøk fra barna om å fortelle mor at det var besøk i hagen som trengte hjelp, har familien til slutt dratt på julegudstjeneste. Så braser det inn en nabogutt og roper «nå kommer barnet!»

Menigheten tror først det er en del av juleprekenen, men det viser seg at både ambulansepersonell og jordmor har klemt seg inn i den lille dukkestuen der hjemme.

Familien bråkjører hjem, og finner en ny mor med en nyfødt baby i armen. I en skitten dukkestue.

Minner den historien deg om noe? Om ikke gårdseieren hadde tilbudt en gravid jente sin stall, ville verdens frelser blitt født ute i kulda. Enda så var det en stall, og ikke et hus.

Men så var det jo planen – å komme som tjener for å redde hele verden, fra innsiden og ut. Har vi i 2023 glemt noe her?

Om ikke gårdseieren hadde tilbudt en gravid jente sin stall, ville verdens frelser blitt født ute i kulda.

Jesus kom for dem som sliter

Senere ville de som mente de hadde livet på stell, stoppe Jesus fra å bruke tid med folk som slet. Jesus blir sittende, og svarer: «Det er ikke de friske som trenger en lege, men de som er syke.»

«Regelgjengen» ypper seg igjen og slår hardt ned på Jesus sine  disipler som var så frimodige at de spiste korn fra en åker på en sabbat (jødenes søndag), men Jesus svarer: «Det er barmhjertighet Gud vil ha, ikke offerdyr-reglementet.» 

Jesus kom for dem som sitter i fengsel – enten det er en bygning, eller det er en tankebygning.

Så vil folk stoppe Jesus fra å hjelpe en mann med en ødelagt hånd, på samme sabbaten (Matteus 12). Men Jesus kjører på med en spontanhelbredelse og strammer dem opp igjen.

Det virker som Gud har noe, eller bedre sagt, noen på hjertet her: De som strever. De som sliter. De syke. De som ikke får vennskapene til å fungere. De som ikke har et godt selvbilde. De som sitter i fengsel – enten det er en bygning, eller det er en tankebygning.

Hva som virkelig teller i jula

Har du lest hva som teller til slutt når vi står foran Gud og skal avgi regnskap for våre liv? I Matteus 25 hører vi at Gud verdsetter dem som hjalp til.

Jul handler først og fremst om at Gud blir menneske – en tjener – og viser sin kjærlighet.

Hvem kan du vise Guds kjærlighet til denne julen?

Bruk et minutt for å tenke og be. Så skriver du den meldingen for å avtale det du bestemte deg for. Da blir det nemlig en GOD jul. 

Sparepenger i julegave

Etter at vi hørte historien i morges, spurte jeg familien hvem vi kunne hjelpe denne julen. Femåringen gikk straks bort til sparepengene og hentet hele 500 kroner som fadderjentene våres i Uganda skulle få.

Jeg vil følge hans eksempel, vil ikke du? 

GOD jul!

 

Håkon Rydland / KI

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

I denne artikkelen ønsker vi å minne om hva som virkelig kan gi julen verdi i år.