Langfredag – Jesus sin lengste dag

Langfredag – Jesus sin lengste dag

Hva betyr det for oss i dag at Jesus fra Nasaret døde på korset for nesten to tusen år siden? Les hva Vetle skriver om dette.

Påske

I påsken går vi gjennom de ulike dagene i høytiden, for å se hva som skjedde og hva det betyr for oss i dag.

Langfredag er dagen da Jesus ble korsfestet, døde og lagt i en grav.

Langfredag – Jesus sin lengste dag. I evangelietekstene vi skal se nærmere på er det en glidende overgang fra skjærtorsdag kveld til fredag morgen som utspiller seg til en lang og begivenhetsrik dag.

Vi leser om en angstfylt Jesus som blir forrådt, tatt til fange, anklagd, fornektet, uskyldig dømt, pint, hånt og spottet, korsfestet (les: grufullt henrettet) og forlatt av Gud. Det var sannelig en lang dag på alle måter for Jødenes konge.

Good Friday

På engelsk kalles langfredag, Good Friday. Det kunne gitt mening at «good» har betydningen god/bra da Jesus døde for alle menneskers synder, noe som uten tvil er bra for oss. Men «good» har angivelig på et tidspunkt betydd «Holy».

Dermed er en nærmere betydning av det engelske navnet altså Hellig fredag. Men hva er det egentlig som gjør denne dagen så hellig?

La oss lese om hva som skjer denne dagen, bli med inn i evangelietekstene!

  • Matteus 26,36 – 27,61
  • Markus 14,32 – 15,47
  • Lukas 22,39 – 23,59
  • Johannes 18,1 – 19,42

Natt til fredag – «La viljen din skje»

Jesus og disiplene drar til hagen Getsemane. Jesus trekker seg litt unna for å bruke natten i bønn. Hjertet hans er fylt av angst – han er livredd kan man kanskje si. Jesus vet hva som venter ham, og ber til Faderen om å få slippe – «men ikke som jeg vil, bare som du vil».

Jesus blir så forrådt av Judas som utpeker Jesus for en væpnet flokk av øversteprestene, og blir tatt til fange av dem for å bli stilt for det høye råd.

 Fredag morgen – Slipp Barrabass fri!

Jesus blir overgitt til den romerske landshøvdingen Pilatus. Etter litt avhøring lar Pilatus seg overtale av de jødiske øversteprestene og folkemengden som hadde samlet seg ved dommersetet.

Røveren Barrabass slipper fri, Jesus skal piskes og korsfestes.

Den tredje time – Korsfestelsen

Etter vårt timesystem er tredje time kl. 09.00. Jesus har nå blitt pisket og hånt. Med en tornekrone blir han korsfestet midt blant to røvere.

Den sjette time – Mørke

Klokken er 12.00. Midt på lyse dagen faller det et mørke over hele landet helt til den niende time.

Den niende time – «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?»

Klokken er 15.00. Jesus roper med høy røst: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?!».

Ikke lenge etterpå dør Jesus, og jorden begynner å riste, fjellene revner, og forhenget inn til det aller helligste i tempelet revnet i to, fra øverst til nederst. Denne hendelsen symboliserer hvordan Jesus gav ALLE mennesker en vei til Guds rike, ikke bare øverstepresten en gang i året.

Hva betyr langfredag i dag

Så, hva er det med denne lange, hellige dagen? Hva betyr det for oss i dag at Jesus fra Nasaret døde på korset for nesten to tusen år siden?

I sin samtid er denne dagen som nevnt en lang dag, preget av uro, smerte og sorg.

Det noen heldige fikk se bare et par dager etterpå (spoiler alert!), kan vi i dag feire med evig takknemlighet; at Gud, Skaperen av universet, han som også skapte deg og meg, viste oss det ultimate tegnet på hans ufattelige kjærlighet;

At han døde på korset – for oss!

For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den sim tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. (Joh 3,16)

Lightstock

Påske

I påsken går vi gjennom de ulike dagene i høytiden, for å se hva som skjedde og hva det betyr for oss i dag.

Langfredag er dagen da Jesus ble korsfestet, døde og lagt i en grav.